עוד מתוך הספר
  התייחסות אישית:
נפלה בחלקי הזכות ללמוד מעט מפרופ' דוד רוזן ז"ל.
כבר לפני כ 20 שנה הוא נחשב מומחה עולמי בתחום ההדברה הביולוגית. עלי לציין שהבנתי ממנו שאינו מאלה שאמונתם תורתם אלא כל תורתו מבוססת על עובדות וניסיונות. פרקיו הראשונים של הספר החשוב והמעניין הזה מומלצים לכל בר דעת שרוצה להקדים ידיעה ומחשבה לעשייה בתחום הסביבה.
מותו בטרם עת הוא אבידה גדולה. יהי זכרו ברוך!
 
  "ברצוננו להתייחס לעובדה אחת שהוזנחה בידי יצרני חומרי ההדברה וצרכניהם. כיום ברור שחומרי ההדברה עלולים לגרום לריבוי מזיקים במקום להפחתתם, ולעתים קרובות, הם עלולים להפוך מינים שהיו נדירים ובלתי מזיקים בעבר למזיקים בהווה. רעיון זה נראה לכאורה חסר הגיון, אך ניתן בקלות להדגים אותו באופן ניסיוני בשדה."

 

  "... ברור היום כי ההדברה הכימית היא אליה וקוץ בה, וטמונות בה סכנות רבות: במקרה הטוב ביותר, מציעים חומרי ההדברה פתרון זמני לבעיות המזיקים, בעוד שהשימוש המופרז, ולעתים גם המוטעה, יוצר בעיות חמורות."  
  חומרי הדברה: סמים אקולוגיים
קיים דמיון רב מאוד בין ההשפעות שיש לסמים קשים על בני אדם, לבין ההשפעות שיש לחומרי הדברה 'קשים' על גידולים חקלאיים: בהתחלה, נראה כי אופן השימוש הוא פשוט ונגיש ובשלבים הראשונים של השימוש, התוצאות יעילות וחיוביות. חומרים אלו בדרך כלל מגשימים את הציפיות שתלו בהם. עם זאת במוקדם או במאוחר, מתעורר צורך להגדיל את המינון ואת תדירות השימוש, משום שמתפתחת עמידות או סבילות לתכשירים הכימיים. בשלב זה מתחילים להשתמש בחומרים אלו לעתים קרובות יותר, ולעתים אף נדרשים להשתמש בתכשירים שונים על מנת לקבל את התוצאות המקוריות. לבסוף, השימוש נעשה ממכר עד כי נוצרת תלות כמעט מוחלטת בתכשירים הכימיים. בינתיים, מופיעות תופעות פיזיולוגיות ופסיכולוגיות חמורות (בבני אדם) או תופעות אקולוגיות (בגידולים חקלאיים), ואלה עלולות להפר את האיזון של המערכת כולה. הכרת תופעות אלו איננה פותרת בהכרח את הבעיה באופן מידי, שכן ה'גמילה' צריכה להיעשות בהדרגה, והיא עלולה להיות תופעה קשה וכואבת. השיבה אל הנורמליות היא תהליך ארוך, הן עבור בני אדם הן עבור המערכת האקולוגית-חקלאית. בפרק העשירי נדון בדרך להתגבר על ההתמכרות לחומרי הדברה."
 
  חזרה לדף
 
 
  חזרה לגינון אקולוגי  
  חזרה לדף הבית